You are currently viewing Как да избера подходящ климатик

Как да избера подходящ климатик

Какво трябва да знаете за климатиците.

Изборът на най-подходящ климатик може да се окаже предизвикателство за всяко домакинство. Колко трябва да е мощен? Колко ток ще консумира и дали няма да е шумен?  Ние ще Ви помогнем да намерите най-подходящия модел за вашия дом.

Видове климатици

 

 • Сплит системи: Те имат две части: външно тяло и вътрешно тяло, свързани чрез тръби. Те обикновено се използват за охлаждане и отопление на една или повече стаи или на просторни помещения с площ до 60 квадратни метра. Ценови диапазон от около 700 лева до около 5000 лева.
 • Мулти-сплит системи:  Тип сплит система с едно външно тяло, свързан към две или повече вътрешни тела. Това може да бъде един добър начин да се климатизират две или три стаи, които са разумно близо една до друга, когато поради ограничено място за монтаж е невъзможно да се изградят отделни сплит системи. Ценови диапазон – приблизително сходен с цената при закупуване на отделни сплит системи.
 • Канални климатици: Най-добрият вариант за контрол на температурата за просторни къщи, офиси и търговски обекти. Състои от централен модул, свързан с въздуховоди и сензори във всяка стая, с контролен панел за настройка на отделните температури и зони в сградата, които да охлажда или отоплява. Ценови диапазон – от около 2000 до над 10 000 лева.

Инверторен или конвенционален климатик?

 

Съгласно директивите на Европейския съюз за енергийна ефективност всички климатици са предназначени за домакинства трябва да са от инверторен тип. Все пак ще Ви обясним накратко основните разлики на двете технологии.

 

 • Инверторни климатици:  Тези модели работят при променлива скорост това означава, че компресорът (във външното тяло) не е необходимо да се включва и изключва непрекъснато, а вместо това само ускорява или забавя оборотите в зависимост от нуждата за постигане на желаната от нас температура. Тъй като не се налага да се включва и гаси многократно, компресорът е изложен на по-малко стрес и консумира по-малко електричество, така че като цяло можем да кажем,че инверторните модели са по-енергийно ефективни и по-икономични от конвенционалните. Инверторните климатици могат да поддържат зададената от нас температура в много тесен диапазон. Повечето предлагани от нас сплит системи са именно инверторни климатици.
 • Конвенционални климатици: Компресорът на външното тяло работи или на пълна мощност или се изключва след достигане на зададената температура. Компресорът се включва отново, когато температурата при вътрешното тяло се отклони с няколко градуса от зададените. Това може да доведе до по-бързо износване на компресора и по-висока консумация на електроенергия. Конвенционалните модели, въпреки че са в пъти по-ефективни от отоплителните уреди с електрически нагревател не са толкова ефективни, колкото инверторните климатици.  

 

 Видове вътрешно тяло

 

 • Климатици за високостенен монтаж: Най-често срещаната форма на сплит система с вътрешно тяло, монтирано високо на стената. Това позволява на въздушния поток по-лесно да достигне далечния край на стаята, а хладния въздух да потъне надолу и да изтласка горещия въздух нагоре и навън.
 • Подови климатици:  Вътрешното тяло се монтира на стената, но на нивото на пода – това може да е по-подходящо за някои от стаите и също така може да бъде по-добрият вариант, ако възнамеряваме да използваме устройството най-вече за отопление, тъй като топлият въздух ще излезе на нашето ниво и ще се издигне към тавана.
 • Касетъчни климатици: С дискретния си дизайн вътрешните тела на касетъчните климатици са подходящи за вграждане в тавана на помещението.
 • Колонни и таванни климатици : Тези модели са сходни на стандартните сплит системи и представляват гъвкаво решение за помещения, за които високостенният или скритият монтаж са нежелани или невъзможни. Ценови диапазон: от около 1500 до около 4700 лева за климатиците за дома и до 10 000 лева за най-мощните професионални модели, подходящи за обществени помещения с голяма площ.

 


 

 

Избор на подходящ капацитет (отдадена мощност)

 

Отдадената мощност на охлаждане и отопление на климатиците се измерва в киловати (Kw) или в Британски Топлинни Единици (BTU). По-малка стая – например спалня или детска стая, може да изисква модел с номинална отдадена мощност 2.5kW или 12000 BTU, докато за климатизацията на голям и просторен хол може да е необходим климатик с номинална отдадена мощност 6 или повече kW ( 21000+ BTU). Важно е да се вземат под внимание площта и изолацията на помещението, за да се изчисли точно необходимия капацитет на охлаждане или отопление на новия ни климатик. 

Някои монтажници и онлайн калкулатори предлагат опростен модел за калкулация на необходимия капацитет за климатизация и може да са склонни да се препоръчат по-голям капацитет, отколкото наистина се нуждаем. А правилното изчисление взема предвид всички детайли за помещението:

 • Размера на стаята: дължина, ширина и височина.
 • Типа на стаята: всекидневна, просторен хол и кухня тип отворен план, спалня и т.н.
 • Размерът и ориентацията на прозорците и стъклените врати: Голям южен или западен прозорец, може да пропусне много горещина през летните месеци.
 • Щори и завеси на прозорците.
 • Изолация на под, таван и стени.
 • Местният климат.

Изберете модел с равен или малко по-голям капацитет за помещението. Например, ако сметнем, че стаята се нуждае от 6 kW, следва да изберем модел климатик с номинална отдадена мощност в диапазона 6 kW до 6.5 kW (приблизително). Вероятно е малко по-сигурно,ако изберем климатик с малко по-голям капацитет, отколкото такъв с малко по-малък. Допълнителната мощност може да Ви помогне при екстремни външни температури, но не трябва да надхвърля твърде много необходимият капацитет за помещението.

 • Ето какво рискувате ако изберете модел твърде мощен за размера на стаята. Възможно е да изпълнявате чести и кратки цикли за постигане на необходимата температура – което е подобно на това да припомпвате педала на газта в колата си, за да се поддържа скорост, вместо да прилага постоянен равномерен натиск. В резултат на това
  • В помещението може да става прекалено студено или горещо; 
  • Възможно е недостатъчно изсушаване на въздуха в стаята и нарушаване на комфорта Ви; 
  • Ще се увеличи консумацията на енергия и текущи разходи;
  • Ще се ускори износването на системата.
 • Ако изберете модел с по-малка мощност от необходимата, климатикът Ви може да трябва да работи по-често при максимална мощност, въздухът в стаята ви ще бъде твърде сух и аналогично системата ще страда от прекомерно износване.

 


 

 

Нива на шум

 

Проверете нивата на шум на климатика в спецификациите. Някои модели имат функция „тих“ или „нощен“ режим на вътрешното тяло, а някои дори и на външното“. Ползването на тази функция може да намали силата на въздушния поток на климатика при отопление или охлаждане, но ще създаде много тиха и спокойна обстановка в помещението.

Едно шумно вътрешно тяло може да наруши вашите нормални дейности, разговори или сън. В същото време шумно външно тяло може да притесни вас (ако е в непосредствена близост до прозорец на спалнята Ви нанример) или вашите съседи.

Нивата на шум се измерват в децибели (dBA). На закрито, нивата на шум на климатици варират между 20 и 30 децибела при ниска скорост и между 40 и 50 децибела при най-висока скорост на вентилатора на вътрешното тяло. Нивата на шум на външните тела обикновено са в диапазона между 45 и 65 децибела.

За да добиете представа, ето някои общи нива на звука:

 • 30 dBA: типично ниво на шум в тих и спокоен дом
 • 50 dBA: ниво на шум в купето на тих луксозен автомобил по време на шофиране
 • 60 dBA: типичен разговор
 • 70-80 dBA: ниво на шум издаван от прахосмукачка 

 


 

 

Основни функции и параметри на климатиците

 

Клас на енергийна ефективност на климатика

 

След като изчислите отдадената мощност на климатика, която Ви е необходима е добре да сравните класа на енергийна ефективност на моделите със сходни капацитети. Най-високият клас енергийна ефективност е А+++, следван от А++, А+, А, В, С и така нататък. Колкото по-висок е класа на енергийна ефективност, толкова по-икономичен е един климатик и толкова по-малко въздействие оказва върху околната среда. Класа на енергийна ефективност може да е различен в режим на отопление и режим на охлаждане.

 

Скороста на вентилатора

 

Вентилаторът осигурява циркулацията на загрятия или охладения въздух в помещението. За предпочитане е да се спрете на модел с широк спектър на въздушния поток и няколко скорости на вентилатора: от много висока скорост, която ще спомогне за бързото охлаждане и загряване на помещението до много ниска скорост , която ще допринесе за по-тиха и спокойна комфортна обстановка, намалявайки и шума и въздушното течение от климатика веднъж, след като достигне желаната от Вас температура.

 

Термостат (настройка на температурата)

 

Термостатът служи за контрол на климатика за осигуряване на желаната температура. Обикновено можете просто да зададете желаната температура в помещението с дистанционното управление, и термостата измерва температурата в помещенията и регулира мощността на климатика по съответния начин.

 

Режими на работа на климатиците

 

 • Автоматичен:  Автоматично избира режима на работа необходим за поддържане на зададената температура в помещението.
 • Охлаждане:  Изпомпва топлината отвътре навън.
 • Отопление: Изпомпва топлината отвън навътре.
 • Изсушаване: Изсушава въздуха. Осигурява усещане за охлаждане, но не толкова, колкото в режим на охлаждане.
 • Само вентилатора: Издухва въздух без отопление, охлаждане или изсушаване, което е практично, когато всичко, което искате е лек освежаващ бриз.
 • Икономичен (екорежим):  Този режим намалява консумацията на енергия. Различните марки климатици изпълнят тази функция по различни начини. Някои модели може просто да намалят мощността на охлаждане или затопляне, чрез регулиране на термостата със степен или две, други може да използват сензори за засичане на човешко присъствие в стаята и ако няма хода да намаляват мощността на охлаждане / отопление.

 

Сензор за човешко присъствие

 

Сензорът открива дали има човек в стаята, така че устройството да знае дали да продължи да работим. Когато сензорът не открие никой, устройството може да преминете в екорежим, за да се намали консумацията на електроенергия. Някои модели, дори насочват струята на въздуха по посока на хората,които са засекли в стаята, така че охлаждането или отоплението е основно фокусиран в частите на помещението, които реално се използват.

 

Дистанционно управление на климатика

 

Масово предпочитани са дистанционни с големи, добре разположени бутони и голям, лесен за четене LCD екран.

 

Режим за спокоен сън

 

Тази функция регулира температурата на стъпки за удобно ниво за спане, така че климатикът да работи и по-тихо, когато спите.

 

Регулируеми или автоматични ламели

 

С помощта на дистанционното ги насочете нагоре в режим на охлаждане и надолу в режим на отопление. Настройките наляво и надясно помагат въздуха да се насочи в тази част на помещението,където желаем. При някои модели тази настройка също може да се управлява от дистанционното.

 

Забавен рестарт

 

Защитна функция, която предотвратява климатика да се стартира отново твърде скоро след като е бил изключен.

 


 

Прочетете още съвети в нашият блог за да научите повече информация за инсталацията и монтажа на климатиците и как да ги поддържате чисти за ефективна и безпроблемна работа.

Етикети:

Вашият коментар